UNC Sheps Center 

Chapel Hill, NC | 40,000 SF

UNC Sheps Center

Chapel Hill, NC | 40,000 sq. ft.  

  • Casual work space in Chapel Hill
  • Reception area at UNC's Sheps Center
  • Glass wall at the Cecil G. Sheps Center for Health Services Research
  • The open workspace at UNC's Injury Prevention Research Center
  • UNC meeting space

Project Highlights

  • Full renovation of the Sheps Center building including reception, cafe, office space, conference rooms, and exterior ADA upgrades
  • Led workplace strategy workshops and surveyed end-users to understand needs and constraints
  • Flexible workspaces, touch-down spaces, and huddle/meeting rooms for various work modes and interaction
  • Offices and other enclosed spaces positioned at perimeter to allow penetration of natural light
  • Two mezzanine areas created at building entry with specialty lighting that reflects local culture
  • Moveable mezzanine wall opens to café to enlarge collaborative zone

Summary

Sheps Center, under the University of North Carolina Division of Health Affairs, is a branch of the Health Services Research Department that conducts research and program evaluations to understand healthcare access, costs, value, delivery, and outcomes.

IA was engaged to implement workplace strategy services, including workshops with department leaders and an all-employee survey to assess the current state of the workplace. From these efforts, the IA team and the Sheps Center team developed a project framework and established principles that helped guide the IA design team throughout the project process.

Since employees spend most of their time researching at individual workstations, it was important to establish flexibility. IA created a variety of breakout spaces that allow for mobility, interaction, and collaboration. Flex areas support various work modes and include unassigned touch-down spaces and huddle, meeting, and conference rooms for collaboration or heads-down work. To emphasize a sense of accessibility and transparency, glass walls enhance enclosed rooms, allowing for an influx of daylight.

Encouraging mental and physical wellbeing was a top priority for Sheps Center, achieved through the inclusion of spaces for quiet reflection and fitness activities and an emphasis on natural light that supports circadian rhythm. The mezzanine design features a full-height glass system with views to a double-height glass façade at the first and second floors that offers plentiful light and exterior views.

For stakeholders, the experience of both employees and visitors was critical. A carefully designed tour path for guests begins at reception. A neutral palette and finishes contribute to a timeless, supportive ambience which can adapt and change as needed.

Related Projects

California Institute Of Technology Linde + Robinson Global Environmental Sciences Laboratory
Khan Academy
Collins College
Career Education Corporation